Aleksandretta obrożna

(Psittacula krameri)
Gatunek średniego ptaka z rodziny papugowatych (Psittacidae), zamieszkujący środkową Afrykę i Półwysep Indyjski z Cejlonem. Introdukowany w Ameryce Północnej, na Bliskim i Dalekim Wschodzie, w Anglii, Holandii, Belgii i Niemczech.

Ciekawostki

W wielu krajach europejskich, aleksandretty obrożne żyją na wolności, tworząc stada.
Ptaki najprawdopodobniej uciekły z niewoli i całkiem dobrze radzą sobie w umiarkowanym klimacie. Stada są dzikie i całkowicie niezależne od ludzi.

PAWEŁ GRZYBEK  - PG-75

.

Odwiedzin strony: 90574

Wykonanie: Agencja M40.pl - Pozycjonowanie Poznań